Ziemniaki pieczone z pesto i pieczonymi kiełbaskami

Ziemniaki pieczone z pesto i pieczonymi kiełbaskami
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • Kiełbaski:
  • 8 różnych kiełbasek (białe parzone, frankfurterki, śląska itd.)
  • 2 cebule czerwone
  • 1 cebula biała
  • 1 pęczek młodych, małych marchewek (chętnie z nacią)
  • 1 pęczek małych buraczków
  • 1 szklanka piwa pszenicznego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • główka czosnku
  • 1 czubata łyżka pasty z daktyli
  • rozmaryn, tymianek – świeże
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki:
  • 6 ładnych, równych ziemniaków
  • ok. 3 czubatych łyżek gotowego, domowego pesto
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól maldon
  • świeżo mielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki szorujemy, wycieramy do sucha i nacinamy cieniutkie plasterki, ale nie przecinamy ich zupełnie.

W miseczce łączymy 3 łyżeczki pesto, czosnek przeciśnięty przez praskę i kilka łyżek oliwy. Ziemniaki dokładnie smarujemy sosem, najlepiej za pomocą pędzelka, zawijamy w folię i wrzucamy do pieca na ok. 20 minut.

W tym czasie szykujemy kiełbaski. Na dno dużego naczynia żaroodpornego kładziemy cebulę pokrojoną w spore piórka. W miseczce łączymy pastę z daktyli z musztardą, dolewamy stopniowo piwo. Kiełbaski nacinamy i wraz z oczyszczonymi marchewkami, buraczkami i gałązkami ziół układamy na cebuli. Dokładamy do naczynia również główkę czosnku przekrojoną na pół. Całość oblewamy częścią marynaty z piwa, resztę zostawiamy na później. Ziemniaki delikatnie odwijamy z folii, skrapiamy kolejną porcją oliwy z pesto i układamy na mniejszej formie. Razem z kiełbaskami wstawiamy do pieca na minimum 35 minut, aż kiełbaski ładnie się przypieką, a ziemniaczki upieką na chrupiąco. Co jakiś czas polewamy ziemniaki oliwą z pesto a kiełbaski marynatą z piwem. Serwujemy gorące, najlepiej z kuflem dobrze schłodzonego piwa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA