Ziemniaki pieczone z pesto i pieczonymi kiełbaskami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- Kiełbaski:
- 8 różnych kiełbasek (białe parzone, frankfurterki, śląska itd.)
- 2 cebule czerwone
- 1 cebula biała
- 1 pęczek młodych, małych marchewek (chętnie z nacią)
- 1 pęczek małych buraczków
- 1 szklanka piwa pszenicznego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- główka czosnku
- 1 czubata łyżka pasty z daktyli
- rozmaryn, tymianek – świeże
- sól
- pieprz
Ziemniaki:
- 6 ładnych, równych ziemniaków
- ok. 3 czubatych łyżek gotowego, domowego pesto
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól maldon
- świeżo mielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki szorujemy, wycieramy do sucha i nacinamy cieniutkie plasterki, ale nie przecinamy ich zupełnie.
W miseczce łączymy 3 łyżeczki pesto, czosnek przeciśnięty przez praskę i kilka łyżek oliwy. Ziemniaki dokładnie smarujemy sosem, najlepiej za pomocą pędzelka, zawijamy w folię i wrzucamy do pieca na ok. 20 minut.
W tym czasie szykujemy kiełbaski. Na dno dużego naczynia żaroodpornego kładziemy cebulę pokrojoną w spore piórka. W miseczce łączymy pastę z daktyli z musztardą, dolewamy stopniowo piwo. Kiełbaski nacinamy i wraz z oczyszczonymi marchewkami, buraczkami i gałązkami ziół układamy na cebuli. Dokładamy do naczynia również główkę czosnku przekrojoną na pół. Całość oblewamy częścią marynaty z piwa, resztę zostawiamy na później. Ziemniaki delikatnie odwijamy z folii, skrapiamy kolejną porcją oliwy z pesto i układamy na mniejszej formie. Razem z kiełbaskami wstawiamy do pieca na minimum 35 minut, aż kiełbaski ładnie się przypieką, a ziemniaczki upieką na chrupiąco. Co jakiś czas polewamy ziemniaki oliwą z pesto a kiełbaski marynatą z piwem. Serwujemy gorące, najlepiej z kuflem dobrze schłodzonego piwa.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź