Klops z pieczonym fenkułem, chrupiącym boczkiem, ziołami i sosem
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 kg mielonej wieprzowiny
- 1 kg mielonej wołowiny
- 2 duże jajka
- 12 plasterków wędzonego boczku
- 4 średniej wielkości fenkuły
- 2 cebule
- 2 marchewki
- mały pęczek świeżej szałwii (15 g)
- mały pęczek świeżego rozmarynu (15 g)
- kulka mozzarelli o wadze 125 g
- 200 g pokruszonego miękiszu pieczywa na zakwasie
- 2 łyżeczki ziarnistej musztardy
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki dobrej jakości dżemu z czarnej porzeczki
- 1 łyżka pasty z suszonych na słońcu pomidorów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Fenkuły pokrój w ósemki, ułóż w dużej brytfance, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, piecz przez 30 minut.
W tym czasie pokrój w kosteczkę cebulę i marchewkę, włóż do dużego rondla, wlej łyżkę oliwy i podsmażaj na średnim ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Oberwij listki z ziół, połowę posiekaj i dodaj do warzyw. Zeszklone warzywa odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wymieszaj z mielonym mięsem, porwaną na kawałeczki mozzarellą, musztardą, jajkami i porządną szczyptą soli oraz pieprzu. Wyrób dokładnie i uformuj podłużny klops. Rozsuń upieczone cząstki fenkułów na boki, pośrodku umieść klops. Owiń go plasterkami boczku, ułożonymi pod skosem na krzyż, skrop oliwą i zakryj brytfankę kawałkiem folii aluminiowej. Piecz przez 30 minut, wyjmij z piekarnika i zdejmij folię.
W dzbanku wymieszaj bulion z pastą z pomidorów i dżemem na gładko, polej klops. Resztę listków ziół skrop oliwą, wymieszaj i rozrzuć je po wierzchu brytfanki. Wstaw klops do piekarnika na kolejne 45 minut. Jeśli zebrany na dnie brytfanki sos będzie zbyt rzadki, wyjmij klops i wstaw brytfankę na gaz. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje do żądanej konsystencji, zbierając z wierzchu tłuszcz.
Podawaj klops z pieczonymi fenkułami i sosem, purée ziemniaczanym i blanszowanymi sezonowymi warzywami liściowymi.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź