Szaszłyki z dipem z kwaśnej śmietany i sosem śliwkowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1 kg pokrojonej w dużą kostkę łopatki, karkówki lub schabu
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 cebula, pokrojona w półtalarki
- 4 roztarte ząbki czosnku
- 3 pokruszone liście laurowe
- 1 łyżeczka papryki
- 4 goździki
- ¼ łyżeczka cynamonu
Dip:
- 200 g kwaśnej śmietany
- garść posiekanego koperku
- garść posiekanej kolendry
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- szczypta cukru
Sos śliwkowy:
- 300 g dojrzałych śliwek, wypestkowanych i pokrojonych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 czerwone chili, bez nasionek, posiekane lub 1 łyżeczka chili w proszku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i świeżo mielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużej misce połącz składniki marynaty, włóż pokrojone mięso i wymieszaj rękoma. Zakryj folią plastikową i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 h lub na noc. Wbij kawałki mięsa na 6 długich metalowych szpadek. Piecz na grillu lub bardzo rozgrzanej patelni grillowej przez 5-6 min.
Wymieszaj w miseczce składniki dipu śmietanowego.
Śliwki zalej w rondelku wodą i gotuj na małym ogniu, do miękkości. Odcedź, zostawiając 75 ml płynu. Śliwki, wraz z płynem, octem jabłkowym i chili zmiksuj w blenderze. Przetrzyj sos przez sito, dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj więcej octu. Wymieszaj z koperkiem i kolendrą.
Podawaj szaszłyki z sosami w miseczkach, sałatą i plackami chlebowymi.
Wymieszaj w miseczce składniki dipu śmietanowego.
Śliwki zalej w rondelku wodą i gotuj na małym ogniu, do miękkości. Odcedź, zostawiając 75 ml płynu. Śliwki, wraz z płynem, octem jabłkowym i chili zmiksuj w blenderze. Przetrzyj sos przez sito, dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj więcej octu. Wymieszaj z koperkiem i kolendrą.
Podawaj szaszłyki z sosami w miseczkach, sałatą i plackami chlebowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W