Kurczak pieczony z chorizo
Oceń przepis:
Przygotował:
Donna Hay
- Seria kulinarna:
- Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1,6 kg kurczaka
- pokrojonego na kawałki
- 2 sztuki kiełbasy chorizo
- przekrojone na pół
- ¾ szklanki (90 g) dużych zielonych oliwek
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 8 gałązek oregano
- przełamanych na pół
- 1 cytryna
- pokrojona na ósemki
- 12 ząbków czosnku
- ze skórką
- 1 łyżka oliwy
- sól morska i grubo mielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Ułożyć na niej kawałki kurczaka, chorizo, oliwki, pomidory, oregano, cytrynę i czosnek. Skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Podrzucić, żeby składniki się wymieszały. Piec 30-35 minut, aż kurczak będzie gotowy, a chorizo chrupiące. Przed podaniem usunąć ósemki cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W