Rolada z dziczyzny z sosem z derenia
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- udziec z jelenia ok. 2 - 2,5 kg.
- sól
- pieprz
- majeranek
- 6 ogórków kiszonych
- 4 młode cukinie
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki musztardy
- szklanka czerwonego wina
- woda
- sos:
- szklanka owoców derenia
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 gwiazdki anyżu
- laska cynamonu
- szczypta goździków
- szczypta ziela angielskiego
- szklanka czerwonego wina
- solanka do mięsa:
- sól
- woda
- 3-4 liście laurowe
- 2 łyżki ziaren kolendry
- łyżka czarnego ziarnistego pieprzu
- 2 cebule
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj solankę. Do ostudzonej, przegotowanej wody dodaj sporą ilość soli. Dokładnie wymieszaj.
Włóż surowe jajko, jeżeli nie utonie to znaczy, że solanka jest gotowa, jeżeli zatonie musisz dosypać tyle soli, żeby jajko nie utonęło.
Do solanki dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu, kolendry oraz krążki cebuli.
Mięso odrobinę roztłucz i dopraw solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Mięso zwiń w roladę i zwiąż sznurkiem. Następnie włóż do solanki i pozostaw na 3-4 dni.
Zamarynowaną roladę odsącz i przygotuj wszystkie dodatki. Marchewki, ogórki, cebule i cukinie pokrój na średnie kawałki.
W dużym garnku na smalcu obsmaż roladę i dodaj pokrojone warzywa.
Następnie dodaj musztardę i rozmaryn. Całość podlej winem. Roladę duś przez 2 godziny pod przykryciem i od czasu do czasu podlej ją wodą lub rosołem.
Świetnym dodatkiem do mięsa będzie sos z owoców derenia. Na patelnię wsyp derenie. Dosyp cukru i zaczekaj, aż owoce się skarmelizują. Dodaj anyż, cynamon, goździki i ziele angielskie. Całość podlej winem i zaczekaj, aż dereń się w nim rozgotuje. Smacznego!
Włóż surowe jajko, jeżeli nie utonie to znaczy, że solanka jest gotowa, jeżeli zatonie musisz dosypać tyle soli, żeby jajko nie utonęło.
Do solanki dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu, kolendry oraz krążki cebuli.
Mięso odrobinę roztłucz i dopraw solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Mięso zwiń w roladę i zwiąż sznurkiem. Następnie włóż do solanki i pozostaw na 3-4 dni.
Zamarynowaną roladę odsącz i przygotuj wszystkie dodatki. Marchewki, ogórki, cebule i cukinie pokrój na średnie kawałki.
W dużym garnku na smalcu obsmaż roladę i dodaj pokrojone warzywa.
Następnie dodaj musztardę i rozmaryn. Całość podlej winem. Roladę duś przez 2 godziny pod przykryciem i od czasu do czasu podlej ją wodą lub rosołem.
Świetnym dodatkiem do mięsa będzie sos z owoców derenia. Na patelnię wsyp derenie. Dosyp cukru i zaczekaj, aż owoce się skarmelizują. Dodaj anyż, cynamon, goździki i ziele angielskie. Całość podlej winem i zaczekaj, aż dereń się w nim rozgotuje. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia polska
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W