Rolada z dziczyzny z sosem z derenia

Rolada z dziczyzny z sosem z derenia
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj solankę. Do ostudzonej, przegotowanej wody dodaj sporą ilość soli. Dokładnie wymieszaj.
Włóż surowe jajko, jeżeli nie utonie to znaczy, że solanka jest gotowa, jeżeli zatonie musisz dosypać tyle soli, żeby jajko nie utonęło.
Do solanki dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu, kolendry oraz krążki cebuli.
Mięso odrobinę roztłucz i dopraw solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Mięso zwiń w roladę i zwiąż sznurkiem. Następnie włóż do solanki i pozostaw na 3-4 dni.
Zamarynowaną roladę odsącz i przygotuj wszystkie dodatki. Marchewki, ogórki, cebule i cukinie pokrój na średnie kawałki.
W dużym garnku na smalcu obsmaż roladę i dodaj pokrojone warzywa.
Następnie dodaj musztardę i rozmaryn. Całość podlej winem. Roladę duś przez 2 godziny pod przykryciem i od czasu do czasu podlej ją wodą lub rosołem.
Świetnym dodatkiem do mięsa będzie sos z owoców derenia. Na patelnię wsyp derenie. Dosyp cukru i zaczekaj, aż owoce się skarmelizują. Dodaj anyż, cynamon, goździki i ziele angielskie. Całość podlej winem i zaczekaj, aż dereń się w nim rozgotuje. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA