Postny barszcz
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.11)
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 kg buraków
- czosnek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- cukier
- grzybowa woda pozostała z moczenia grzybów suszonych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obrane, surowe buraki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Zalać je zimną wodą, tak by były prawie przykryte, zagotować. Zdjąć z gazu, odstawić do ostygnięcia. Schłodzone odcedzić, zachowując płyn i osobno buraki. Buraki ponownie zalać zimną wodą, mniejszą ilością i ponownie zagotować. Ostudzić, odcedzić. Wygotowane buraki wyrzucić. Oba płyny połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wodą grzybową, ewentualnie czosnkiem i octem balsamico. Barszcz nabiera smaku stojąc z przyprawami. Uważać na ilość pieprzu i czosnku. Doskonały podawany z ugotowaną fasolą jaś lub ścisłym białym serem pokrojonym w kostkę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Potrawy na Boże Narodzenie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W