Brokuły rapini z zielonym groszkiem

Brokuły rapini z zielonym groszkiem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 575 g brokułów rapini (około 10 szklanek lekko ubitych)
  • ¼ szklanki oliwy dobrej jakości
  • 1 duży ząbek czosnku słoniowego
  • pokrojony na cienkie plasterki obieraczką do warzyw (około ⅓ szklanki)
  • ½ łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu
  • 1 opakowanie (300 g) mrożonego zielonego groszku
  • ½ łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odkroić 10 cm z łodyg brokułów rapini. Obrać, usuwając twardą, włóknistą, warstwę zewnętrzną: używając małego noża, zaczepić o skórkę na końcu łodygi i szarpnąć. Powinna się łatwo oderwać. W ten sam sposób obrać wszystkie łodygi. Pokroić na kawałki o długości 6 cm, umyć i osączyć na sicie.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę na ostrym ogniu. Przez 30 sekund podsmażać na niej czosnek i rozgnieciony czerwony pieprz. Dorzucić jedną trzecią brokułów, jeszcze mokrych po myciu. Mieszać tak, aby płatki czosnku znalazły się na wierzchu, zamiast przypalać się na dnie patelni. Dorzucić pozostałe brokuły. Przykryć i smażyć na ostrym ogniu przez 5 minut, aż brokuły będą miękkie. Dodać groszek i sól i smażyć kolejne 5 minut, aż większość wody odparuje, a groszek będzie gorący. Podawać natychmiast albo schłodzić, przykryć, schować do lodówki, odgrzać w mikrofalówce i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA