Zupa miso z grillowanymi kulkami ryżowymi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Grillowane kulki ryżowe (Sumibiyaki Onigiri):
- 2 szklanki ryżu koshihikari
- 50 g masła
- ½ szklanki sosu sojowego
Zupa miso:
- 6 szklanek wody
- 6 łyżek miso (można użyć dowolnego rodzaju)
- 1 kawałek kombu (około 15 cm kwadratowych)
- 1 garść płatków bonito (około 5 g)
- 150 g jedwabistego tofu, osuszonego i pokrojonego w 1 cm kostkę
- 4 łyżki suszonego wakame
- dymki, drobno krojone, do serwowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do garnka z ryżem wlej wodę i zamieszaj rękami. Ostrożnie wylej mętną wodę i powtórz czynność tyle razy, aż woda będzie całkowicie czysta. Następnie wlej tyle wody, żeby sięgała 2 cm ponad powierzchnię ryżu. Włącz duży ogień i gotuj, aż woda wyparuje, a w ryżu zaczną pojawiać się dziury po uciekającej z wnętrza parze, czyli po około 5 minutach. Garnek przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 12 minut. Wyłącz ogień i odczekaj 5 minut. Spulchnij ryż widelcem i zostaw bez przykrycia na 2 minuty.
Roztop masło w małym rondlu, a potem dodaj sos sojowy i wymieszaj. Odstaw na bok.
Zwilżonymi dłońmi uformuj z ryżu kulki, krążki albo grube trójkąty. Rozgrzej grill i piecz kulki ryżowe, obracając je w międzyczasie i smarując mieszanką masła z sosem sojowym, aż będą brązowe i chrupiące. Możesz także ułożyć kulki pod grillem i piec 10 minut z każdej strony.
Zupa miso: przygotuj wywar dashi, umieszczając wodę i kombu w średnim rondelku. Ustaw duży ogień i tuż przed zagotowaniem wody wyciągnij kombu. Następnie dodaj płatki bonito, gotuj przez 2 sekundy i zdejmij rondel z ognia. Odczekaj 10 minut i przecedź wywar przez gazę.
Postaw wywar na ogniu i dodaj wakame. Doprowadź do zagotowania, a następnie umieść miso w małym sitku, zanurz je i mieszaj, aż się rozpuści w wywarze. Nie przeciskaj miso przez sitko. Dodaj tofu. Posyp posiekaną dymką i serwuj. Nie doprowadzaj miso do zagotowania, bo to popsuje smak.
Roztop masło w małym rondlu, a potem dodaj sos sojowy i wymieszaj. Odstaw na bok.
Zwilżonymi dłońmi uformuj z ryżu kulki, krążki albo grube trójkąty. Rozgrzej grill i piecz kulki ryżowe, obracając je w międzyczasie i smarując mieszanką masła z sosem sojowym, aż będą brązowe i chrupiące. Możesz także ułożyć kulki pod grillem i piec 10 minut z każdej strony.
Zupa miso: przygotuj wywar dashi, umieszczając wodę i kombu w średnim rondelku. Ustaw duży ogień i tuż przed zagotowaniem wody wyciągnij kombu. Następnie dodaj płatki bonito, gotuj przez 2 sekundy i zdejmij rondel z ognia. Odczekaj 10 minut i przecedź wywar przez gazę.
Postaw wywar na ogniu i dodaj wakame. Doprowadź do zagotowania, a następnie umieść miso w małym sitku, zanurz je i mieszaj, aż się rozpuści w wywarze. Nie przeciskaj miso przez sitko. Dodaj tofu. Posyp posiekaną dymką i serwuj. Nie doprowadzaj miso do zagotowania, bo to popsuje smak.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W