Sałatka z makaronu soba

Sałatka z makaronu soba
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Sos winegret:
½ szklanki ryżowego octu winnego
¼ szklanki sosu sojowego
1 łyżka posiekanego imbiru
2 łyżeczka oleju sezamowego
¼ szklanki oleju roślinnego

Sałatka z makaronu soba:
1 łyżka oleju roślinnego
230 g posiekanych grzybów shitake (kapelusze)
1 łyżka posiekanego imbiru
1 posiekany ząbek czosnku
1 marchew, pokrojona sposobem julienne
2 szklanki groszku cukrowego w strąkach, blanszowanego, grubo pokrojonego na ukos
1 pęczek szczypiorku czosnkowego lub z siedmiolatki, posiekanego ukośnie w dwucentymetrowe kawałki
sos winegret
350 g makaronu soba
1 plaster nori, pocięty w dwucentrymetrowe paski, do przybrania
2 łyżki ziaren sezamu, do przybrania
sól
pieprz

Sos winegret:
Do miseczki wlać ryżowy ocet winny, sos sojowy, olej sezamowy i odać imbir. Powoli dolewać olej roślinny, dobrze zmiksować ubijaczką.

Sałatka z makaronu soba:
Na dużej patelni rozgrzać olej roślinny na średnim ogniu. Wrzucić grzyby shitake i przysmażyć. Doprawić solą i smażyć przez 7-10 minut. Dodać imbir i czosnek, podsmażyć. Dodać marchewki, groszek cukrowy i szczypiorek czosnkowy, przysmażyć. Doprawić solą i pieprzem, smażyć przez 2-3 minuty. Wlać 3 łyżki sosu winegret i zdjąć z ognia. Ugotować makaron soba, kierując się uwagami na opakowaniu. Wyłożyć makaron na tacę i polać po wierzchu pozostałym sosem winegret. Pozostawić na 5 minut do czasu wchłonięcia sosu przez makaron. W misce wymieszać warzywa i makaron soba. Ułożyć łososia w panierce z nori na sałatce z makaronu soba, udekorować kawałkami nori i ziarnami sezamu.

Opracowane na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA