Kluski leniwe na maśle z dynią i szałwią

Oceń przepis:
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 250 g zmielonego twarogu półtłustego
- 2 łyżki masła
- 1 jako
- 150 g mąki pszennej
- 200 g puree z dyni
- 2 szczypty soli morskiej gruboziarnistej (Maldon) + sól do gotowania klusek
- łyżeczka miodu
- kilka listków świeżej szałwii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce twaróg rozgniatamy widelcem razem z puree z dyni. Dodajemy sól, jajko i mąkę, a następnie zaczynamy wyrabiać. Gdy ciasto się klei, przenosimy je na stolnicę, podsypując mąką wedle potrzeby.
Masa będzie dość luźna, ale zagniatamy ją szybko w kulkę, a następnie dzielimy na 4 części i formujemy podłużne wałki. Kluski kroimy w kształt kopytek. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię (czyli przez 1-3 minuty).
Na patelni rozgrzewamy masło, gdy zacznie się złocić, a w kuchni zapachnie orzechami, dodajemy do niego szałwię, a po chwili odcedzone kluski. Danie wykańczamy odrobiną miodu i szczyptą soli morskiej
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W