Kluski leniwe na maśle z dynią i szałwią

Kluski leniwe na maśle z dynią i szałwią
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 250 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 2 łyżki masła
  • 1 jako
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g puree z dyni
  • 2 szczypty soli morskiej gruboziarnistej (Maldon) + sól do gotowania klusek
  • łyżeczka miodu
  • kilka listków świeżej szałwii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce twaróg rozgniatamy widelcem razem z puree z dyni. Dodajemy sól, jajko i mąkę, a następnie zaczynamy wyrabiać. Gdy ciasto się klei, przenosimy je na stolnicę, podsypując mąką wedle potrzeby.

Masa będzie dość luźna, ale zagniatamy ją szybko w kulkę, a następnie dzielimy na 4 części i formujemy podłużne wałki. Kluski kroimy w kształt kopytek. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię (czyli przez 1-3 minuty).

Na patelni rozgrzewamy masło, gdy zacznie się złocić, a w kuchni zapachnie orzechami, dodajemy do niego szałwię, a po chwili odcedzone kluski. Danie wykańczamy odrobiną miodu i szczyptą soli morskiej

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA