Kolorowe kluchowisko - Izabela Kulińska
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- kilka średnich ziemniaków
- 1/2 niedużego brokuła
- 2 buraki ćwikłowe
- kawałek dyni
- ok. 300 g - ważne żeby była to dynia o ciemnopomarańczowym miąższu
- 3 jajka
- ok. 3 - 4 szkl. mąki pszennej
- 2 czubate łyżki posiekanej natki i koperku - świeże
- 1 łyżeczka kurkumy
- Do okraszenia:
- ok. 300 - 500 g chudego wędzonego boczku - najlepiej w kawałku żeby pokroić go w kostkę
- 1 - 2 łyżki oleju
- 1 - 2 cebule
- natka pietruszki - pół pęczka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa, nieobrane, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, każdą sztukę czy kawałek zawijając w kawałek folii aluminiowej. Ziemniaki i buraki powinny być mniej więcej podobnej wielkości i pieką się ok. godziny w zależności od wielkości. Dynia piecze się krócej, ale trudno powiedzieć ile - po dwudziestu minutach radzę sprawdzić jej stan miękkości. Po upieczeniu warzywa odstawiam do ostudzenia i dopiero zimne obieram - do buraków polecam założyć rękawice gumowe żeby nie poplamić dłoni, a jeśli nie macie to przygotujcie sobie cytrynę ratunkową - jej kwaśny sok pomoże usunąć przebarwienia ze skóry. Z brokuła odcinam same różyczki - łodyga nie będzie nam potrzebna, ale nie wyrzucajcie jej - można ją obrać pokroić i udusić na jarzynkę albo zrobić zupę krem. Różyczki zalewam niewielką ilością wody, słodzę odrobinę i gotuję do miękkości, odcedzam, studzę i przecieram albo miksuję na puree. Upieczone i obrane warzywa też mielę albo przecieram - w zależności od możliwości - ziemniaki lepiej zmielić albo przecisnąć przez praskę, dynię można zmiksować, buraki też albo je zetrzeć na tarce o malutkich oczkach - przypominam o rękawiczkach jeśli będziecie je ścierać! Masę ziemniaczaną dzielę na 3 części - do jednej dodaję dynię, do drugiej buraki, a do trzeciej brokuła. Do każdej części wbijam jajko, dosypuję mąkę i zagniatam jak ciasto jak na zwykłe kopytka. Do masy zielonej dodaję jeszcze drobno posiekaną zieleninę, a do masy z dynią trochę kurkumy. Po kolei każdą masę rozpłaszczam albo rozwałkowuję na stolnicy czy blacie posypanym mąką i wykrawam kwiatki różnej wielkości - proponuję zacząć od masy z dynią, potem brokułowej, a na końcu buraczanej. Kolejno gotuję partie kolorowych klusek, po kilku minutach każdą partię odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce przykrywając żeby nie wystygły. Gdy wszystkie już są ugotowane okraszam je przysmażonym z cebulką boczkiem i posypuję listkami natki pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W