Krem z grochu z boczkiem i wędzonymi żeberkami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 300 g suchego, łuskanego grochu
- 200 g wędzonych żeberek
- 200 g wędzonego boczku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 1 płaska łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka oleju
- ok. 1-1,5 litra wody
Ponadto:
- kilka kromek jasnego pieczywa
- oliwa z oliwek
- dowolna mieszanka ziół (np. prowansalskie, greckie itp.)
- sól
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- nać pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Groch zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Żeberka obieramy z kości, a boczek kroimy w plastry, a następnie w paseczki o szerokości ok. 5 mm.
Cebulę drobno szatkujemy, marchew, seler i pietruszkę kroimy w duże kawałki.
W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim boczek na chrupiąco, wyciągamy go z garnka, tłuszcz zachowując. Dorzucamy cebulkę i krótko ją podsmażamy, aż zmięknie, dodajemy warzywa, kości z żeberek, ostrą i wędzoną paprykę i podsmażamy na rumiano.
Dodajemy groch i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem, aż groch i warzywa zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki pieczywa kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm, przerzucamy je do miski, skrapiamy porządnie oliwą, dodajemy sól i zioła. Na rozgrzanej patelni przesmażamy grzanki na rumiano, często je podrzucając. Ściągamy z patelni i odkładamy na później.
Następnie wyławiamy kości, dodajemy majeranek i cząber, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy blenderem na krem, w razie potrzeby lekko rozrzedzając zupę i dodajemy świeżo wyciśnięty czosnek. Serwujemy z uprażonym boczkiem, mięsem z obranych żeberek i grzankami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź