Drobiowe consomme z zieleniną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1,5 l zimnego niesolonego domowego wywaru drobiowego
- niewielki pokrojony por
- starta marchewka
- 3 posiekane łodyżki pietruszki
- 230 g zmielonej kurzej piersi
- białko z 2 jajek
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlać wywar do dużego garnka. Zmieszać por, marchew i pietruszkę. Dodać zmielone mięso, białko i 2 łyżki wody. Przetrzeć. Wmieszać masę do wywaru. Zagotować wywar bardzo wolno, bez przerwy mieszając. Białko się zetnie i utworzy na powierzchni warstwę gromadzącą szumowiny. Kiedy wywar zaczyna wrzeć, przestać mieszać i zmniejszyć gaz. W ściętym białku powstanie otwór. Powiększyć go łyżką i gotować wywar na wolnym ogniu przez 45 minut. Zestawić z gazu i i odstawić na 5 minut. Wyłożyć cedzak podwójną warstwą gazy. Zdjąć jak najwięcej ściętego białka i wyrzucić. Przelać bulion do cedzaka i przecedzić. Nie należy przyśpieszać tego procesu, bo wywar zmętnieje. Po przecedzeniu doprawić i skosztować. Podawać na zimno lub gorąco.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W