Indyk faszerowany według przepisu Delphine
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z indyka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
1 indyk z Jaligny
-
-
Na farsz:
- Wątróbka z indyka
- Żołądek indyka
- 3 szalotki
- 150 gr grzybów leśnych (opcjonalne)
- 250 gr karkówki wieprzowej
- 3 serki petit suisse (lub 1 jogurt)
- 10 – 12 kasztanów
- 2 kawałki wędzonej słoniny
- 1 łyżeczka masła
- Sól i pieprz
-
-
Na marynatę:
- 1 duża cebula
- 2 marchwie
- 1 butelka białego wina Saint-Pourçain
- 1 ząbki czosnku
- Tymianek
- Liść laurowy
- pietruszka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
12 – 24 godzin wcześniej:
1. Zamarynować karkówkę wieprzową pokrojoną w kostkę, w białym winie Saint-Pourçain, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, wyciśnięty czosnek, tymianek i liść laurowy.
W dniu podania
Przygotowanie farszu:
1. Wyjąć kawałki karkówki z marynaty i dobrze je odsączyć.
2. Podsmażyć grzyby na maśle, odsączyć.
3. Posiekać kawałki karkówki, wątróbkę, żołądek, szalotki, wędzoną słoninę, grzyby, kasztany i pietruszkę.
4. Dodać petit suisse i doprawić.
Rada: można podsmażyć odrobinę farszu na patelni i spróbować, żeby sprawdzić, czy jest już odpowiednio doprawiony (i doprawić w miarę potrzeby)
1. Nafaszerować indyka.
2. Związać indyka tak, by farsz został w środku.
Rada: jeśli cały farsz nie mieści się do indyka, a chcecie podać go gościom (trzeba zwiększyć proporcje) należy upiec go w foremce lub glinianym naczyniu żaroodpornym i podać z indykiem pokrojony w plastry.
1. Wstawić na 4-6 godz. do piekarnika rozgrzanego do 120 - 135° w zależności od rozmiarów indyka (bez dodatku tłuszczu, indyk wypuści swój własny sok.
2. Regularnie polewać sokiem z pieczenia.
3. W połowie gotowania obrócić indyka, posolić z obu stron.
4. Długie pieczenie w niskiej temperaturze pozwoli uniknąć wysuszenia mięsa.
Rada: na początku pieczenia, gdy indyk jeszcze nie wypuścił soku, można podlać marynatą i dołożyć warzywa z tyłu blachy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź