Ziołowe polędwiczki wieprzowe z puree z rzepy
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 5 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- masło klarowane
- 10 małych młodych ziemniaków
- 4 czarne rzepy
- 100 g mascarpone
- 1 l mleka
- sól
- pieprz
- cukier
- cytryna
- tymianek
- natka pietruszki
- bułka tarta
- miód
- musztarda francuska
- garść owoców czarnej porzeczki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwicę oczyszczamy z białych włókien, odcinamy cieńszą stronę. Odkładamy ścinki. Oczyszczoną oprószamy pieprzem i obsmażamy na maśle na złoty kolor. Obsmażoną smarujemy miodem połączonym z musztardą, solą i wstawiamy do rozgrzanego do 195 stopni piekarnika.
Natkę, tymianek siekamy bardzo drobno, łączymy z bułką tartą i w takiej kruszonce obtaczamy mięso po upieczeniu.
Rzepę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w gorącej wodzie z mlekiem, z dodatkiem soli i cukru. Odcedzamy, miksujemy, dodajemy mascarpone, sok z cytryny i ewentualnie troszkę miodu.
Surowe, nieobrane, młode ziemniaki zgniatamy tłuczkiem.
Na patelni przesmażamy ścinki, które zostały z polędwiczki podczas obierania. W ten sposób przygotujemy skwarki, które doskonale odnajdą się z ziemniakami. Dodajemy masło na patelnię, rozgrzewamy i smażymy ziemniaki do momentu, aż staną się miękkie. Podczas smażenia możemy dodać 2-3 łyżki wody to spowoduje, że ziemniaki szybciej będą gotowe.
Ugotowaną rzepę odcedzamy, mleko odlewamy. Miksujemy mleko z rzepą, dodajemy trochę mascarpone i miodu.
Na talerze wykładamy kawałki polędwicy, puree z rzepy, ziemniaki, posypujemy skwarkami, dekorujemy koperkiem i owocami, np. czarnej poprzeczki.
Natkę, tymianek siekamy bardzo drobno, łączymy z bułką tartą i w takiej kruszonce obtaczamy mięso po upieczeniu.
Rzepę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w gorącej wodzie z mlekiem, z dodatkiem soli i cukru. Odcedzamy, miksujemy, dodajemy mascarpone, sok z cytryny i ewentualnie troszkę miodu.
Surowe, nieobrane, młode ziemniaki zgniatamy tłuczkiem.
Na patelni przesmażamy ścinki, które zostały z polędwiczki podczas obierania. W ten sposób przygotujemy skwarki, które doskonale odnajdą się z ziemniakami. Dodajemy masło na patelnię, rozgrzewamy i smażymy ziemniaki do momentu, aż staną się miękkie. Podczas smażenia możemy dodać 2-3 łyżki wody to spowoduje, że ziemniaki szybciej będą gotowe.
Ugotowaną rzepę odcedzamy, mleko odlewamy. Miksujemy mleko z rzepą, dodajemy trochę mascarpone i miodu.
Na talerze wykładamy kawałki polędwicy, puree z rzepy, ziemniaki, posypujemy skwarkami, dekorujemy koperkiem i owocami, np. czarnej poprzeczki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W