Kurczak Marengo
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- kurczak (ok 1,5 kg)
- 3 duże dojrzałe pomidory (500 – 700 g)
- 200 g małych pieczarek
- ok. 20 zielonych oliwek bez pestek
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 50 g oleju
- ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na części, doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju na małym ogniu. Wyjmujemy kawałki kurczaka na półmisek i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do rondla z wytworzonym sosem wrzucamy obrane, pokrojone pomidory, posiekany ząbek czosnku, dolewamy wino, bulion i dusimy. Dodajemy oczyszczone małe pieczarki (najlepiej w całości) i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt rzadki doprawiamy go zasmażką z masła i mąki. Dorzucamy oliwki i kawałki kurczaka wstawiamy na 10 minut do piekarnika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W