Łosoś po kaszubsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 1,5-2 kg filetu z łososia ze skórą
- ½ szkl. soli
- ½ szkl. cukru
- garść żurawiny
- cebula
Kremowy sos:
- sok z cytryny
- garść koperku
- 3 duże łyżki musztardy
- kilka łyżeczek oliwy
- kilka łyżeczek miodu
Sałatka:
- 2-3 kiszone buraki
- kilka listków szpinaku
- kilka listów szczawnika
- kilka listków rukoli
- pieprz
- 100 g owczego sera
- kilka kropel oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyszczony filet z łososia zasyp solą i cukrem. Dodaj żurawinę i pokrojoną cebulę. Tak przygotowany włóż do lodówki na minimum 12 godzin.
Przygotuj sos. Sok z cytryny wymieszaj z pokrojonym koperkiem. Dodaj oliwę i miód. Wszystko wymieszaj.
Przygotuj szybką sałatkę. Zacznij od pokrojenia kiszonych buraków. Do buraczków dodaj świeżego szpinaku, szczwanika i rukoli. Dopraw pieprzem. Wszystko wymieszaj i dodaj odrobinę oliwy.
Gotowego, zamarynowanego łososia oczyść z nadmiaru cukru i soli. Rybę pokrój w cienkie plastry. Na spód talerza połóż sałatkę oraz plastry łososia. Całość skrop sosem.
Przygotuj sos. Sok z cytryny wymieszaj z pokrojonym koperkiem. Dodaj oliwę i miód. Wszystko wymieszaj.
Przygotuj szybką sałatkę. Zacznij od pokrojenia kiszonych buraków. Do buraczków dodaj świeżego szpinaku, szczwanika i rukoli. Dopraw pieprzem. Wszystko wymieszaj i dodaj odrobinę oliwy.
Gotowego, zamarynowanego łososia oczyść z nadmiaru cukru i soli. Rybę pokrój w cienkie plastry. Na spód talerza połóż sałatkę oraz plastry łososia. Całość skrop sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W