Łosoś po kaszubsku

Łosoś po kaszubsku
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 1,5-2 kg filetu z łososia ze skórą
  • ½ szkl. soli
  • ½ szkl. cukru
  • garść żurawiny
  • cebula
Kremowy sos:
  • sok z cytryny
  • garść koperku
  • 3 duże łyżki musztardy
  • kilka łyżeczek oliwy
  • kilka łyżeczek miodu
Sałatka:
  • 2-3 kiszone buraki
  • kilka listków szpinaku
  • kilka listów szczawnika
  • kilka listków rukoli
  • pieprz
  • 100 g owczego sera
  • kilka kropel oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oczyszczony filet z łososia zasyp solą i cukrem. Dodaj żurawinę i pokrojoną cebulę. Tak przygotowany włóż do lodówki na minimum 12 godzin.
Przygotuj sos. Sok z cytryny wymieszaj z pokrojonym koperkiem. Dodaj oliwę i miód. Wszystko wymieszaj.
Przygotuj szybką sałatkę. Zacznij od pokrojenia kiszonych buraków. Do buraczków dodaj świeżego szpinaku, szczwanika i rukoli. Dopraw pieprzem. Wszystko wymieszaj i dodaj odrobinę oliwy.
Gotowego, zamarynowanego łososia oczyść z nadmiaru cukru i soli. Rybę pokrój w cienkie plastry. Na spód talerza połóż sałatkę oraz plastry łososia. Całość skrop sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA