Gurami smażony w całości

Gurami smażony w całości
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 1 gurami (600-700 g) patroszony
  • z łuskami
  • 1 litr oleju roślinnego do smażenia
  • 3 gałązki kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku połączyć sos rybny, cukier, ocet i wodę, wstawić na mały ogień, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przelać do miseczki, odstawić do wystygnięcia. Dodać czosnek, chili i imbir, odstawić. W dużym woku rozgrzać olej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ostrożnie zsunąć rybę do gorącego oleju, smażyć na dużym ogniu 5 minut. Wyłożyć rybę na półmisek, polać czterema łyżkami sosu, udekorować gałązkami kolendry. Podawać z ryżem jaśminowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA