Grillowana polenta z parmezanem i ragout z polędwiczek
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- Polenta:
- 150 g kaszki kukurydzianej
- ok. 500 ml wody lub bulionu warzywnego
- 3 czubate łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- Ragout:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 300 g kurek
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki białego wina
- ½ szklanki kremówki
- 2 łyżki soku z cytryny
- nać pietruszki
- mąka
- masło
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1-2 gałązki rozmarynu
- rukiew wodna do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę lub bulion i stopniowo wsypujemy kaszkę kukurydzianą , ciągle mieszając. Podgrzewamy całość ok 5-7 minut i mieszamy. Gotujemy, aż kaszka wchłonie cały płyn.
Dodajemy masło, sól, pieprz i starty ser. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Przelewamy kaszkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i chłodzimy ok. 30 minut w lodówce. Kroimy polentę na trójkąty.
Kurki czyścimy, płuczemy i suszymy.
Szalotkę kroimy drobno i przesmażamy na 1 łyżce masła, aż zmięknie i się zeszkli. Dodajemy czosnek i przesmażamy 1 minutę. Dolewamy wino i gotujemy ok. 2 minut.
Dodajemy kolejne 2 łyżki masła i dokładamy kurki, przesmażamy ok. 5 minut zmniejszamy gaz.
Dolewamy śmietankę i dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Polędwiczkę wieprzową czyścimy z błonek i kroimy na plasterki grubości ok 1 cm, każdy z nich przecinamy na pół. Przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni, dodajemy 2 ząbki czosnku lekko tylko zgniecione, gałązkę rozmarynu .
Mięso obtaczamy w mące i smażymy bardzo krótko, tylko tyle by się ścięło z każdej strony. Ściągamy z patelni i od razu przekładamy do sosu, krótko razem podgrzewamy.
W tym samy czasie, kiedy smażymy polędwiczki rozgrzewamy patelnię grillową i na niej 2 łyżki oliwy. Układamy trójkąty polenty i grillujemy, aż będzie miała ładne, rumiane paski.
Na talerzu układamy trójkąty polenty, polędwiczki z kurkami i gałązki rukwi wodnej.
Dodajemy masło, sól, pieprz i starty ser. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Przelewamy kaszkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i chłodzimy ok. 30 minut w lodówce. Kroimy polentę na trójkąty.
Kurki czyścimy, płuczemy i suszymy.
Szalotkę kroimy drobno i przesmażamy na 1 łyżce masła, aż zmięknie i się zeszkli. Dodajemy czosnek i przesmażamy 1 minutę. Dolewamy wino i gotujemy ok. 2 minut.
Dodajemy kolejne 2 łyżki masła i dokładamy kurki, przesmażamy ok. 5 minut zmniejszamy gaz.
Dolewamy śmietankę i dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Polędwiczkę wieprzową czyścimy z błonek i kroimy na plasterki grubości ok 1 cm, każdy z nich przecinamy na pół. Przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni, dodajemy 2 ząbki czosnku lekko tylko zgniecione, gałązkę rozmarynu .
Mięso obtaczamy w mące i smażymy bardzo krótko, tylko tyle by się ścięło z każdej strony. Ściągamy z patelni i od razu przekładamy do sosu, krótko razem podgrzewamy.
W tym samy czasie, kiedy smażymy polędwiczki rozgrzewamy patelnię grillową i na niej 2 łyżki oliwy. Układamy trójkąty polenty i grillujemy, aż będzie miała ładne, rumiane paski.
Na talerzu układamy trójkąty polenty, polędwiczki z kurkami i gałązki rukwi wodnej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W