Pulpety cielęce z sosem koniakowo-grzybowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z cielęciny
Składniki:
- 80 dkg mielonej cielęciny
- 3 cebule szalotki
- 3 ząbki czosnku
- cytryna
- łyżka suszonego oregano
- natka pietruszki
- kilka gałązek bazylii
- kilka listków mięty
- łyżka masła
- 0,5 chałki
- 0,5 szklanki maślanki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 liście laurowe
- szczypta ziela angielskiego
- garść mąki
- sos:
- 2 duże cebule
- kilka gałązek rozmarynu
- 50 dkg pieczarek
- por
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki koniaku
- 0,5 l bulionu wołowego
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- 100 ml demi glace
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę i czosnek wrzuć do blendera. Dodaj sok z cytryny, oregano, natkę pietruszki, bazylię, miętę i masło. Dodaj chałkę, zalej maślanką i zblenduj na jednolitą masę.
Otrzymaną masę przypraw solą, pieprzem i połącz z mięsem. Następnie uformuj kulki, oprusz mąką i wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Do wody na pulpety dodaj liście laurowe, ziele angielskie i czosnek.
Przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka i duś na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki, por i rozmaryn. Dodaj koniak, demi glace i bulion wołowy. Całość przypraw solą, pieprzem i wrzuć pulpety.
Otrzymaną masę przypraw solą, pieprzem i połącz z mięsem. Następnie uformuj kulki, oprusz mąką i wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Do wody na pulpety dodaj liście laurowe, ziele angielskie i czosnek.
Przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka i duś na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki, por i rozmaryn. Dodaj koniak, demi glace i bulion wołowy. Całość przypraw solą, pieprzem i wrzuć pulpety.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z cielęciny
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W