Smażone uszy wieprzowe z chili, młodym porem, ziołami i chlebkiem pita
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 4 wieprzowe uszy
- 2 zielone papryki peperoni
- 2 słodkie papryczki chili
- 2 młode pory
- 1kłącze świeżej trawy cytrynowej
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml bulionu wieprzowego
- sól
- kilka listków werbeny cytrynowej
ciasto na chlebki pita:
- 1,5 szklanki mąki chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- łyżeczka cukru
- ciepła woda
- sól
- kmin rzymski
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdze połącz ze szczyptą cukru i odrobiną ciepłej wody. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj je do mąki. Ziarna kminu upraż na patelni i dodaj do ciasta. Dopraw solą. Ciasto wyrób i formuj małe placuszki. Odstaw je do wyrośnięcia. Placki wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni, aż urosną i się zrumienią. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia uszu. Papryczki drobno posiekaj. Czosnek obierz z łupiny i posiekaj. Trawę cytrynową zgnieć i posiekaj. Pora pokrój w zapałki. Zetrzyj skórkę z cytryny. Obgotowane wcześniej uszy pokrój na cienkie paski. Na mocno rozgrzaną patelnie wrzuć uszy. Po chwili dodaj pory, trawę cytrynową i papryczki. Dodaj sos rybny i sojowy, czosnek, skórkę z cytryny. Całość dopraw solą. Podlej bulionem. Przemieszaj. Na koniec dodaj liście werbeny. Danie serwuj z chlebkami pita.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W