Smażone uszy wieprzowe z chili, młodym porem, ziołami i chlebkiem pita

Smażone uszy wieprzowe z chili
Oceń przepis:
80 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 4 wieprzowe uszy
  • 2 zielone papryki peperoni
  • 2 słodkie papryczki chili
  • 2 młode pory
  • 1kłącze świeżej trawy cytrynowej
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml bulionu wieprzowego
  • sól
  • kilka listków werbeny cytrynowej
ciasto na chlebki pita:
  • 1,5 szklanki mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • ciepła woda
  • sól
  • kmin rzymski

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdze połącz ze szczyptą cukru i odrobiną ciepłej wody. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj je do mąki. Ziarna kminu upraż na patelni i dodaj do ciasta. Dopraw solą. Ciasto wyrób i formuj małe placuszki. Odstaw je do wyrośnięcia. Placki wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni, aż urosną i się zrumienią. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia uszu. Papryczki drobno posiekaj. Czosnek obierz z łupiny i posiekaj. Trawę cytrynową zgnieć i posiekaj. Pora pokrój w zapałki. Zetrzyj skórkę z cytryny. Obgotowane wcześniej uszy pokrój na cienkie paski. Na mocno rozgrzaną patelnie wrzuć uszy. Po chwili dodaj pory, trawę cytrynową i papryczki. Dodaj sos rybny i sojowy, czosnek, skórkę z cytryny. Całość dopraw solą. Podlej bulionem. Przemieszaj. Na koniec dodaj liście werbeny. Danie serwuj z chlebkami pita.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA