Duszona biała kiełbasa z grzybami, ciabattą, ziemniakami i boczkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę, Potrawy wielkanocne
Składniki:
- 6-8 szt. białych surowych kiełbas
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2-3 liście laurowe
- woda
Sos:
- 0,5 kg podgrzybków
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- łyżka miodu
- sok z limonki
- sól
- pieprz
Smażony chleb z boczkiem:
- sucha ciabatta
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 3 plastry wędzonego boczku
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- cebula
- garść rukoli
- o,5 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżki oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle. Następnie dodaj świeży rozmaryn i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem.
Wrzuć surową kiełbasę, dodaj świeży rozmaryn. Gdy kiełbasa się podsmaży, zalej ją wodą i gotuj.
Na patelni na maśle podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby i dopraw je sokiem z połowy limonki. Następnie dolej miód i dopraw grzyby solą i pieprzem. Grzyby dodaj do kiełbasy i gotuj, aż kiełbasa będzie miękka, a sos się zredukuje.
W misce połącz pokruszoną ciabattę z pokruszonymi, ugotowanymi ziemniakami. Wlej ciepłą wodę i dokładnie wszystko wymieszaj.
Na patelni podsmaż kawałki boczku. Dodaj pokrojoną cebulę i łyżkę oleju. Następnie dodaj masę chlebowo-ziemniaczaną i ją podsmaż. Dopraw papryczką chilli i pokrojoną rukolą. Wszystko razem wymieszaj.
Kiełbasę podawaj ze smażonymi ziemniakami.
Wrzuć surową kiełbasę, dodaj świeży rozmaryn. Gdy kiełbasa się podsmaży, zalej ją wodą i gotuj.
Na patelni na maśle podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby i dopraw je sokiem z połowy limonki. Następnie dolej miód i dopraw grzyby solą i pieprzem. Grzyby dodaj do kiełbasy i gotuj, aż kiełbasa będzie miękka, a sos się zredukuje.
W misce połącz pokruszoną ciabattę z pokruszonymi, ugotowanymi ziemniakami. Wlej ciepłą wodę i dokładnie wszystko wymieszaj.
Na patelni podsmaż kawałki boczku. Dodaj pokrojoną cebulę i łyżkę oleju. Następnie dodaj masę chlebowo-ziemniaczaną i ją podsmaż. Dopraw papryczką chilli i pokrojoną rukolą. Wszystko razem wymieszaj.
Kiełbasę podawaj ze smażonymi ziemniakami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Dania na karnawał i imprezę
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W