Wietnamska sałatka z makaronem ryżowym, orzechami i kurczakiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 44)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 opakowanie wietnamskiego makaronu ryżowego
Kurczak:
- 2 piersi kurczaka
- 1 pokrojona łodyga selera naciowego
- 1 pokrojona szalotka
- 1 pokrojony kawałek imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
Sos:
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 2 posiekane suszone szprotki
- sok z jednej limetki
- kawałek startego imbiru
- 1 posiekana główna czosnku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 posiekane chili
- sezam
Dodatki:
- 1 sałata lodowa pokrojona w paski
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 pokrojony ogórek
- 1 posiekane chili
- 200 g kiełków fasoli
- 4 pomidory
- 6 suszonych szprotek albo krewetek
- 1 garść mięty wietnamskiej
- 1 pęczek posiekanej natki kolendry
- 1 posiekana dymka
- pół filiżanki prażonych nerkowców
- pół filiżanki prażonych orzeszków ziemnych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondelku zagotować niewielką ilość wody. Kiedy zawrze wrzucić seler, szalotkę, czosnek, imbir i wlać sos sojowy. Włożyć pokrojonego kurczaka. Gotować na jak najmniejszym ogniu pod przykryciem. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić, żeby zmiękł. Odcedzić.
Składniki sosu wymieszać.
W dużej misce połączyć dodatki, kurczaka i makaron. Polać sosem i wymieszać.
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić, żeby zmiękł. Odcedzić.
Składniki sosu wymieszać.
W dużej misce połączyć dodatki, kurczaka i makaron. Polać sosem i wymieszać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W