Wietnamska sałatka z makaronem ryżowym, orzechami i kurczakiem

Wietnamska sałatka z makaronem ryżowym, orzechami i kurczakiem
Oceń przepis:
78 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 44)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 opakowanie wietnamskiego makaronu ryżowego
Kurczak:
Sos:
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 2 posiekane suszone szprotki
  • sok z jednej limetki
  • kawałek startego imbiru
  • 1 posiekana główna czosnku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 posiekane chili
  • sezam
Dodatki:
  • 1 sałata lodowa pokrojona w paski
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 pokrojony ogórek
  • 1 posiekane chili
  • 200 g kiełków fasoli
  • 4 pomidory
  • 6 suszonych szprotek albo krewetek
  • 1 garść mięty wietnamskiej
  • 1 pęczek posiekanej natki kolendry
  • 1 posiekana dymka
  • pół filiżanki prażonych nerkowców
  • pół filiżanki prażonych orzeszków ziemnych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku zagotować niewielką ilość wody. Kiedy zawrze wrzucić seler, szalotkę, czosnek, imbir i wlać sos sojowy. Włożyć pokrojonego kurczaka. Gotować na jak najmniejszym ogniu pod przykryciem. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić, żeby zmiękł. Odcedzić.
Składniki sosu wymieszać.
W dużej misce połączyć dodatki, kurczaka i makaron. Polać sosem i wymieszać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA