Pieczona wieprzowina z miodem i przyprawami
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 1,5 kg wieprzowiny z kością
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 3 – 4 łyżki świeżego
- posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki quatre-épices (mieszanka cynamonu
- pieprzu
- gałki muszkatołowej i goździków)
- 75 ml miodu
- podgrzanego lub płynnego
- 125 ml wody lub cydru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Podgrzej piekarnik do 200°C. Dopraw wieprzowinę solą i pieprzem. Posmaruj oliwą. Wymieszaj rozmaryn z pozostałymi przyprawami i dobrze obtocz w nich mięso. Ułóż je w brytfannie, warstwą tłuszczu do góry. Polej miodem. Wlej także 60 ml wody na dno brytfanny i wstaw mięso do piekarnika. Piecz wieprzowinę 20 minut, a potem zmień temperaturę piekarnika na 180°C. Piecz jeszcze 40 minut. W trakcie pieczenia możesz dolać jeszcze 60 ml wody.
Wyjmij mięso z piekarnika i pokrój je w plastry. Postaraj się, żeby nie ostygło. Ułóż wieprzowinę na półmisku. W razie potrzeby – dopraw. Polej sokami z brytfanny.
Wyjmij mięso z piekarnika i pokrój je w plastry. Postaraj się, żeby nie ostygło. Ułóż wieprzowinę na półmisku. W razie potrzeby – dopraw. Polej sokami z brytfanny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W