Boeuf au bleu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Składiki:ok. kilograma rumsztyku grubości 5 cm
sól i pieprz
oliwa
250 g błękitnego sera pleśniowego
125 ml śmietany
Przygotowanie:
Wykorzystać górę piekarnika w funkcji grilla, rozgrzać go przez 10 minut. Posolić i popieprzyć steki z obu stron i natrzeć oliwą. Ułożyć mięso na żeliwnej patelni i grillować po 4 – 6 minut z każdej strony, zależnie od upodobań. Wyjąć mięso na deskę, zakryć folią i zostawić na 10 minut.
W tym czasie pokruszyć ser w rondelku, zalać śmietaną i delikatnie podgrzać, żeby się stopił. Pokroić mięso i ułożyć na półmisku. Polać sokami z patelni (można je zredukować do większej zawiesistości). Polać odrobiną sosu, a resztę wlać do sosjerki. Podawać z endywiami z pomarańczami lub na łożu z rukwi wodnej.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W