Ciasto Barbajuan
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 73)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 łyżka cukru
- 100 ml wody z kwiatu pomarańczy
- 400 ml wody
- 100 ml oleju
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- sól
-
Farsz:
- 1 kg ricotty
- starta skorka 2 cytryn z Menton
- 3 łyżki konfitury cytrynowej
- 50 gr startych migdałów
- 50 gr kandyzowanej skórki cytrynowej
- 70 gr cukru
- oliwa do głębokiego smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. 2 godz. przez rozpoczęciem przygotowywania ciasta, wsyp kurkumę do pół szklanki gorącej wody i zaparz.
2. Przygotuj ciasto: wsyp do miski mąkę i zrób dołek. Dodaj wodę z kurkumą, resztę wody, wodę z kwiatu pomarańczy, olej, cukier, szczyptę soli i mieszaj, aż ciasto będzie elastyczne. Podziel je na 10 kulek i dostaw na godzinę.
3. Przygotuj farsz: wymieszaj ricottę i pozostałe składniki. Weź ciasto i każdą z kulej rozwałkuj na cienko, na prostokąt. Ułóż na każdym kwadracie ciasta kulkę z farsz, 8 cm od krawędzi, i zawiń ciasto. Odetnij nadmiar ciasta kółkiem do ravioli. Dociśnij ciasto, żeby usunąć ze środka powietrze. Każdy kawałek ciasta musi być oddzielnie. Wrzuć każdy kawałek ciasta z farszem na głęboki olej i smaż 3 minuty. Podawać na gorąco (nie sparzcie się!)
Rady Julie:
Kształty ciastek nie muszą być idealnie równe; dzięki temu ciastka barbajuan będą ciekawiej wyglądać.
Jean-Marc przygotowuje duże ilości ciastek. Smaży je wstępnie po 30 sekund i odstawia. A potem tylko podgrzewa.
Dodanie kurkumy nie jest obowiązkowe. Chodzi tylko o to, by ciasto miało cytrynową barwę.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź