Pain perdu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- miarka mleka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 kawałki bagietki
- jajko
- 2 łyżki cukru (plus jeszcze trochę do karmelizacji)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmieszać mleko z ekstraktem w płytkim naczyniu i moczyć w nim bagietkę przez 5 min, przewracając w połowie, żeby równo nasiąkła. Ubić jajka z cukrem i wylać na talerz. Podgrzać masło, aż zacznie skwierczeć. Wyjąć bagietkę z mleka, lekko odsączyć. Zanurzyć w masie jajecznej z obu stron i wrzucić na skwierczące masło. Smażyć bagietkę, aż się zrumieni, po 5 min na stronę. W ostatniej minucie oprószyć z wierzchu cukrem i przypalić go palnikiem (lub wyłożyć bagietki na blachę i wstawić do piekarnika, pod grill, aż cukier się roztopi i zrumieni). Rozłożyć bagietki na talerzyki. Podawać na gorąco z łyżką lodów waniliowych, posypane dojrzałymi wiśniami i borówkami amerykańskimi obsmażonymi w maśle z cukrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W