Zapiekanka z bakłażana
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Zapiekanka:
- 2 średnie bakłażany
- ćwierć miarki oliwy
- sól i pieprz
- łyżka uprażonych i zmielonych ziaren kminu
- 3 jajka
- ćwierć miarki mleka
- 110 g pokruszonego świeżego sera koziego
Sałatka:
- 12 pomidorków na gałązce
- garść świeżych liści kolendry
- łyżka octu z białego wina
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na funkcję grillowania. Pokroić jednego bakłażan wzdłuż na plastry gr. 5 mm. Posmarować oliwą i lekko doprawić. Grillować, aż się zrumieni i zmięknie, 10 – 15 minut (plastry nie powinny być chrupkie). Wyjąć. Ustawić piekarnik na 190ºC. Przekroić drugiego bakłażana na pół. Posmarować oliwą i położyć przekrojonymi stronami na blachę. Piec do miękkości, ok. 40 minut. Wyjąć.
Wyskrobać miąższ z upieczonych połówek bakłażana do miski. Wmieszać zmielony kmin, jajka i mleko. Posolić i popieprzyć. Wyłożyć 6 kokilek plastrami bakłażana, zostawiając zwisające końcówki. Nałożyć warstwę miąższu, posypać serem kozim. Nałożyć drugą warstwę miąższu. Wierzch zakryć końcówką plastra. Ustawić kokilki na blasze. Piec ok. 20 minut. Studzić przez co najmniej 10 minut przed odwróceniem.
Sałatka: pokroić pomidory na ćwiartki. Zmieszać z kolendrą, octem i oliwą posolić i popieprzyć. Sprawdzić smak. Wyłożyć zapiekanki na talerze, obok nałożyć po łyżce sałatki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Wyskrobać miąższ z upieczonych połówek bakłażana do miski. Wmieszać zmielony kmin, jajka i mleko. Posolić i popieprzyć. Wyłożyć 6 kokilek plastrami bakłażana, zostawiając zwisające końcówki. Nałożyć warstwę miąższu, posypać serem kozim. Nałożyć drugą warstwę miąższu. Wierzch zakryć końcówką plastra. Ustawić kokilki na blasze. Piec ok. 20 minut. Studzić przez co najmniej 10 minut przed odwróceniem.
Sałatka: pokroić pomidory na ćwiartki. Zmieszać z kolendrą, octem i oliwą posolić i popieprzyć. Sprawdzić smak. Wyłożyć zapiekanki na talerze, obok nałożyć po łyżce sałatki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W