Kurczę w estragonie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- łyżka niesolonego masła
- łyżka oliwy
- kurczę
- ok. 1,5 kg
- pokrojone na 8 części
- sól i pieprz
- pół miarki bulionu z kury
- 3/4 miarki wytrawnego białego wina
- posiekana szalotka
- miarka crème fraîche
- pół miarki posiekanego świeżego estragonu
- sok cytrynowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpuścić masło z oliwą na dużej patelni na mocnym gazie. Przyprawić mięso i obsmażać partiami, po ok. 5 min na stronę. Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię, wlać bulion i zmniejszyć gaz do średniego. Zakryć i smażyć przez ok. 30 min. Wyjąć mięso na talerz i trzymać w cieple. Zredukować soki. Dodać szalotkę i wino, zredukować do gęstości sosu, przez ok 5 min. Dodać śmietanę i połowę estragonu. Znów zredukować do gęstości sosu, przez 3 – 5 min.
Przyprawić sos solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Włożyć z powrotem mięso, obtoczyć w sosie i wyłożyć na półmisek. Polać je sosem, posypać resztą estragonu i podawać.
Przyprawić sos solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Włożyć z powrotem mięso, obtoczyć w sosie i wyłożyć na półmisek. Polać je sosem, posypać resztą estragonu i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W