Duszone omułki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 450 g omułków
- pół miarki pernod
- 3 łyżki miękkiego solonego masła
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
- łyżeczka posiekanego estragonu
- 3 łyżki bułki tartej
- świeżo zmielony pieprz
- pół cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik w funkcji grilla z kratką u góry. Oczyścić omułki, wyrzucić otwarte. Zagotować pernod w dużym garnku, wrzucić małże, zakryć i gotować 3 minuty lub do rozchylenia się muszel. Odcedzić i wyrzucić omułki, które się nie rozwarły. Zmieszać masło ze szczypiorkiem i estragonem. Nałożyć po szczypcie na każdego małża. Posypać bułką tartą i oprószyć pieprzem. Zapiekać, aż bułka tarta się zrumieni, ok. 2 minut. Podawać z kawałkami cytryny.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W