Duszone omułki

Duszone omułki
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 450 g omułków
  • pół miarki pernod
  • 3 łyżki miękkiego solonego masła
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka posiekanego estragonu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • świeżo zmielony pieprz
  • pół cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik w funkcji grilla z kratką u góry. Oczyścić omułki, wyrzucić otwarte. Zagotować pernod w dużym garnku, wrzucić małże, zakryć i gotować 3 minuty lub do rozchylenia się muszel. Odcedzić i wyrzucić omułki, które się nie rozwarły. Zmieszać masło ze szczypiorkiem i estragonem. Nałożyć po szczypcie na każdego małża. Posypać bułką tartą i oprószyć pieprzem. Zapiekać, aż bułka tarta się zrumieni, ok. 2 minut. Podawać z kawałkami cytryny.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA