Pan bagnat
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe pomidory w plasterkach
- mała drobno posiekana czerwona cebula
- świeże liście bazylii
- ocet z czerwonego wina
- bagietka
- 2 przepołowione ząbki czosnku
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- garść pokrojonych czarnych oliwek
- 2 jajka na twardo w plasterkach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmieszać w misce pomidory, cebulę i liście bazylii. Doprawić octem z czerwonego wina, posolić i popieprzyć. Odstawić na 5 min, żeby przeszło. Przekroić bagietkę wzdłuż i usunąć 2/3 miękiszu, pozostawiając chrupką skórkę. Natrzeć wnętrze czosnkiem i obficie spryskać oliwą. Napełnić bagietkę masą pomidorową. Pozostały sok nałożyć łyżką na wierzch skórki, a resztą polać masę. Ułożyć warstwę z pokrojonych oliwek. Na nie położyć plasterki jajka, posolić, popieprzyć i nkryć górną częścią bagietki, mocno przyciskając. Zawinąć w papier śniadaniowy. Im dłużej bagietka w nim poleży, tym bardziej nasiąknie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W