Pieczony kurczak po francusku
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1 kurczak z wolnego wybiegu
- 1-1,5 kg ziemniaków
- 1 główka czosnku
- dwie gałązki rozmarynu
- 50 g masła
- łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Dodatki:
- sałata dębowa
- sałata rzymska
- 1 szalotka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu białego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyj i osusz ziemniaki, pokrój je w ćwiartki. Masło pokrój w cienkie plasterki.
Kurczaka dopraw solą od wewnątrz i na zewnątrz. Między skórę a mięso włóż kilka cienkich plasterków masła. Skórę kurczaka wymasuj łyżką masła klarowanego, dzięki czemu podczas pieczenia ładnie się zarumieni.
Do dużego naczynia wlej szklankę wody, połóż kurczaka na lewym boku. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 min.
Po 15 minutach pieczenia podlej kurczaka wodą z pieczenia i odwróć na prawy bok. Piecz w tej samej temperaturze kolejne 15 minut.
Po tym czasie znów podlej kurczaka i połóż go na plecach. Dookoła kurczaka rozłóż ziemniaki i całe ząbki czosnku (w koszulce), dopraw solą.
Piecz całość jeszcze przez 40-45 min. Pamiętaj, aby podlewać kurczaka sokiem z pieczenia co 15 minut. Po tym czasie sprawdź nakłuwając udka. Jeśli wypływa różowy sok zostaw go w piekarniku jeszcze na 10 min. Natomiast jeśli sok jest przezroczysty, kurczak jest gotowy. Wyjmij go z piekarnika. Dodaj rozmaryn i wymieszaj z ziemniakami. Dopraw wszystko pieprzem i odstaw na kilka minut. Przefiltruj sos z pieczenia. Odlej tłuszcz, zostaw tylko soki.
W miseczce wymieszaj musztardę, ocet, miód, oliwę i posiekaną szalotkę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i mieszaj jeszcze chwilę. Gotowym sosem zalej liście sałat i delikatnie wymieszaj.
Pieczonego kurczaka serwuj z sałatą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź