Kurczak piri piri, ziemniaki, sałatka z rukoli, szybkie tartinki z karmelem
Oceń przepis:
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- 30 minut Jamiego (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:
4 udka kurczaka ze skórą i kością
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
6 gałązek świeżego tymianku
Ziemniaki:
1 średni zwykły ziemniak
2 słodkie ziemniaki
½ cytryny
1 świeża czerwona chili
pęczek świeżej kolendry
50 g fety
Sos piri piri:
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1–2 małe ostre chili
2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
2 cytryny
4 łyżki białego octu winnego
2 łyżki sosu Worcester
duży pęczek świeżej bazylii
Sałatka:
1 pojemnik (100 g) umytej rukoli
½ cytryny
rzeżucha
Przyprawy:
oliwa
oliwa extra vergine
sól morska i mielony czarny pieprz
Tartinki:(6 sztuk)
zwykła mąka
1 paczka (375 g) gotowego ciasta francuskiego
mielony cynamon
125 g crème fraîche albo kwaśnej śmietany
1 jajko
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
5 łyżek miałkiego cukru trzcinowego
1 pomarańcza
NA POCZĄTEK Przygotuj wszystkie składniki i potrzebne sprzęty. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Postaw dużą grillową patelnię na dużym ogniu.
KURCZAK Połóż udka na plastikowej desce, skórą do dołu, i ponacinaj mięso odsłaniając kość. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem, a następnie połóż na rozgrzanej patelni grillowej skórą do dołu. Smaż, aż skórka się zezłoci. Umyj ręce.
TARTINKI Posyp mąką czysty blat. Rozwiń płat ciasta, przekrój na 2 kwadraty o wymiarach 20 x 20 cm (jeden zachowaj w lodówce na inną okazję). Posyp kilkoma dużymi szczyptami mielonego cynamonu, a następnie zwiń ciasto w rulon i pokrój na 6 kawałków. Umieść je w 6 wgłębieniach formy na mufinki i ugnieć kciukami, by ciasto przylegało do dna i ścianek. Wstaw formę na górną półkę piekarnika i piecz 8 do 10 minut (nastaw minutnik), aż się lekko zezłoci.
ZIEMNIAKI Umyj ziemniaki i przekrój wzdłuż na połówki. Włóż do dużej ceramicznej miski razem z połową cytryny. Przykryj miskę folią plastikową i wstaw do mikrofalówki, nastawionej na pełną moc, na 12-15 minut.
KURCZAK Odwróć udka kurczaka na drugą stronę.
TARTINKI Nałóż śmietanę do miseczki. Dodaj jajko, pastę waniliową lub ekstrakt, 1 łyżkę złocistego miałkiego cukru oraz skórkę otartą z pomarańczy. Dobrze wymieszaj.
SOS PIRI PIRI Obierz i z grubsza posiekaj czerwoną cebulę, wrzuć do malaksera wraz z 4 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dorzuć chili (bez szypułek), 2 łyżki papryki w proszku, skórkę otartą z 2 cytryn oraz sok z 1 cytryny. Dolej 4 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki sosu Worcester, spore szczypty soli i pieprzu, pęczek bazylii i trochę wody. Zmiksuj na gładko.
TARTINKI Wyjmij formę ze spodami z piekarnika, ugnieć łyżeczką napęczniałe ciasto, by zrobić miejsce na wypełnienie. Wypełnij je kremem śmietankowo-waniliowym i wstaw z powrotem na górną półkę piekarnika. Nastaw minutnik na 8 min.
KURCZAK Pokrój papryki na kawałki wielkości kęsa i rozłóż na grillowej patelni. Zmniejsz ogrzewanie do średniego i podsmaż paprykę z obu stron. Wlej sos piri piri do odpowiedniej niedużej brytfanki. Ułóż w nim udka kurczaka, a między nie powtykaj kawałki papryki. Posyp listkami tymianku i wstaw na środkową półkę piekarnika.
TARTINKI Postaw rondelek na dużym ogniu. Wyciśnij sok z pozbawionej skórki pomarańczy i dodaj 4 łyżki miałkiego cukru trzcinowego. Podgrzewaj intensywnie NIE MIESZAJĄC, ewentualnie kołysząc lekko rondlem, aż karmel będzie gotowy. Pilnuj go, ale nie dotykaj ani nie próbuj, bo możesz się poważnie poparzyć.
ZIEMNIAKI Posiekaj drobniutko czerwoną chili oraz większość kolendry, mieszając składniki. Dodaj pokruszoną fetę.
KURCZAK Wyjmij tartinki z piekarnika, a formę z kurczakiem przełóż na górną półkę i piecz jeszcze ok. 10 min do chwili, aż będzie dobrze upieczony.
TARTINKI Polej tartinki porcjami karmelu (krem będzie jeszcze mało ścięty, ale tak ma być). Odstaw na bok, by stężały i przestygły.
SAŁATKA Szybko przypraw rukolę w pojemniku/torebce oliwą extra vergine, sporą szczyptą soli i pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Przemieszaj, przełóż do miski, dodaj rzeżuchę i podaj na stół.
ZIEMNIAKI Sprawdź, czy ziemniaki są miękkie, a następnie polej je sokiem z cytryny, wyciskając ją szczypcami. Wyrzuć skórkę, dodaj chilli z kolendrą i fetą i wszystko razem wymieszaj. Dopraw do smaku i podaj na stół.
PODANIE Wyjmij formę z upieczonym kurczakiem z piekarnika, posyp listkami kolendry i również podaj na stół.
© Jamie Oliver 2010
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W