Koktajl Ogień i lód
Oceń przepis:
Przygotował:
Donal Skehan
- Seria kulinarna:
- Rodzinne Święta Donala (odc. 2)
- Rodzaj dania:
- Napoje, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- lód w kostkach
- 250 g cukru
- 175 ml wody
- kłącze imbiru
- 6 limonek, cztery pokrojone w ćwiartki, dwie – w plasterki
- listki z pęczka mięty
- tonik lub woda gazowana
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondelka wsyp cukier, wlej wodę, umieść na małym ogniu, podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Włóż pokrojony imbir, zwiększ temperaturę, zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj przez 15 minut. Zostaw do ostygnięcia, odstaw do naciągnięcia na godzinę (lub dłużej, jeśli syrop ma być bardziej ognisty). Zlej przez sitko do butelki, wstaw do lodówki.
Do shakera wlej syrop (mniej więcej na dwa palce), dodaj pokrojone limonki i część listków mięty (zostaw trochę do przybrania). Ugnieć muddlerem lub końcem wałka. Przelej do szklanek z lodem, dopełnij tonikiem lub wodą gazowaną, udekoruj plasterkiem limonki i listkami mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W