Grzanki z dżemem pomidorowym, bryndzą i kurczakiem gotowanym w maśle
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 2 ciabatty
- kostka bryndzy
- Kurczak w maśle:
- 2 udka z kurczaka
- 3 szalotki
- sól
- pieprz
- garść świeżej bazyli
- garść świeżego tymianku
- kostka masła
- Dżem pomidorowy:
- 2 kg żółtych pomidorów
- 3 szalotki
- 2 pomarańcze
- 50 ml brandy
- 3 łyżki miodu rzepakowego
- szczypta płatków chilli
- świeży majeranek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Udka wyluzuj, dopraw solą, pieprzem i posiekanymi świeżymi ziołami. W garnku rozpuść masło i duś kurczaka z ziołami i połówkami cebul, na bardzo wolnym ogniu. Przygotuj pomidorowy dżem. Pomidory, filety z pomarańczy i cebulę pokrój w małą kostkę. Na patelni podsmaż cebulę. Następnie dodaj do niej pomidory i pomarańcze. Całość podlej brandy. Dodaj miód i płatki chilli. Dżem redukuj na małym ogniu przez 1,5 godziny. Podpieczone pieczywo posmaruj bryndzą i pomidorowym dżemem. Na wierzch połóż kawałki kurczaka. Całość posyp listkami tymianku. Kanapka mistrzów gotowa. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W