Tarta z tuńczykiem z puszki
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę, Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 300 g tuńczyka z puszki albo ze słoika
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 mały pęczek szczypiorku świeżego
- 100 g pomidorów suszonych lub świeżych śliwkowych
- 1 łyżka kaparów
- 100 g czarnych oliwek z pestkami, najlepiej kalamata
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do misy miksera wrzuć przesianą mąkę, zimne masło, oddzielone żółtko, sól i wodę. Mieszaj do wyrobienia się ciasta. Następnie wyłóż je na papier i rozwałkuj na okrąg o średnicy większej niż nasza foremka do tarty, zrób dziurki widelcem (dość gęsto). Włóż do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
W misce wymieszaj śmietankę z białkiem i całym jajkiem. Tuńczyka wrzuć do miski.
Posiekaj szczypior i wrzuć go do miski. Powyjmuj pestki z oliwek i podziel na połowy. Dodaj do tuńczyka. Kapary z grubsza posiekaj i dodaj do tuńczyka.
Pomidorki, jeśli są świeże, przekrój na połówki, będą naszą dekoracją. Jeśli suszone to tylko odsącz i osusz z oleju.
Ciasto wyjmij z lodówki, ułóż na nim papier i jakieś suszone strączkowe (fasolę, cieciorkę, groch), żeby dociążyło ciasto i nie powstały bąble. Piecz około 10-15 minut, aż się lekko zrumieni.
Następnie wyłóż farsz na ciasto i udekoruj pomidorkami (przeciętą częścią do góry).
Piecz w 180 stopniach około 50 minut, lub do momentu stężenia masy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź