Pasty
Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
Pasta biała:
- słoik lub puszka białej fasoli
- 80 ml oliwy
- mała garść lekko utłuczonych orzechów włoskich
- 1-2 łyżki siekanej kolendry
- sól i pieprz do smaku
Pasta zielona:
- 2 garście świeżego lub mrożonego groszku
- kilka suszonych pomidorów
- 1 żółty pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 50 ml oliwy z suszonych pomidorów
Pasta czerwona:
- 1 słoik fasoli red kidney
- 1 łyżka harisy
- 3 łyżki mięty
- sok z cytryny do smaku
- 50 ml oliwy
- ew. pół płaskiej łyżki utartego kminu rzymskiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pasta biała:
Odcedzoną fasolę ucieramy w moździerzu lub blendujemy na gładką masę, stopniowo dodajemy oliwę. Następnie do masy dodajemy posiekane zioła, orzechy, sól i pieprz. Zdobimy listkiem kolendry i połówką orzecha. Podajemy jako pastę do pieczywa.
Pasta zielona:
Groszek wrzucamy na moment do gotującej się osolonej wody z cukrem i oliwą. Odcedzamy i hartujemy w lodowatej wodzie. Dzięki temu groszek zachowa swój kolor i nie rozgotuje się. Ucieramy go na gładką masę i dodajemy utarty czosnek, siekane pomidory, natkę i powoli dolewamy oliwę. Dekorujemy ćwiartką pomidorka koktajlowego i listkiem natki pietruszki.
Pasta czerwona:
Fasolę ucieramy, dodajemy kmin, harisę, siekaną miętę, sok z cytryny, a na końcu wkręcamy oliwę. Podajemy do chleba.
Odcedzoną fasolę ucieramy w moździerzu lub blendujemy na gładką masę, stopniowo dodajemy oliwę. Następnie do masy dodajemy posiekane zioła, orzechy, sól i pieprz. Zdobimy listkiem kolendry i połówką orzecha. Podajemy jako pastę do pieczywa.
Pasta zielona:
Groszek wrzucamy na moment do gotującej się osolonej wody z cukrem i oliwą. Odcedzamy i hartujemy w lodowatej wodzie. Dzięki temu groszek zachowa swój kolor i nie rozgotuje się. Ucieramy go na gładką masę i dodajemy utarty czosnek, siekane pomidory, natkę i powoli dolewamy oliwę. Dekorujemy ćwiartką pomidorka koktajlowego i listkiem natki pietruszki.
Pasta czerwona:
Fasolę ucieramy, dodajemy kmin, harisę, siekaną miętę, sok z cytryny, a na końcu wkręcamy oliwę. Podajemy do chleba.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W