Sałatka warzywna z pszennym pęczakiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- 1 szklanka pęczaku pszennego
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka umytego i pokrojonego w paski pora (tylko biała i zielonkawa część)
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę cukinii
- zielonej albo żółtej
- ½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej słodkiej papryki
- ½ szklanki świeżego albo mrożonego groszku
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zalej pęczak 3 szklankami wody, posól, gotuj przez godzinę, a następnie odlej. Na średnim ogniu podsmaż na patelni kawałki pora, aż będą miękkie i szkliste (ok. 5 min). Dodaj cukinię i paprykę i podsmażaj kolejne 5 min. Zdejmij patelnię z ognia. Do gorącej kaszy dodaj groszek i skórkę cytrynową. Kiedy wszystkie składniki ostygną, przełóż warzywa do miski z kaszą i groszkiem, dodaj oregano i sok z cytryny, dopraw do smaku i wymieszaj. Wstaw do lodówki przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W