Pieczone udka gęsie z majerankiem i gruszkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z gęsiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 udka gęsie
- rękaw do pieczenia
- jabłko
- 3 wędzone gruszki
- garść świeżego majeranku
Marynata:
- łyżka skórki z pomarańczy
- łyżka skórki z limonki
- ząbek czosnku
- łyżeczka grubej soli morskiej
- łyżka wędzonej papryki
- łyżeczka gorczycy
- łyżka octu balsamico
- łyżeczka cynamonu
- łyżka pikantnego sosu
Sos z gruszek:
- 2 twarde gruszki
- łyżka masła
- cebula dymka
- 100 ml soku z limonki
- szczypta szafranu
- laska wanilii
Surówka:
- 2 jabłka
- sok z cytryny
- seler naciowy
- 2 gruszki
- papryczka chilli czerwona
- papryczka chilli żółta
- 2 łyżki oleju lnianego
- szczypta soli
- łyżeczka octu jabłkowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce połącz wszystkie składniki marynaty i natrzyj nią udka.
Namacerowane udka obsmaż na patelni i włóż je do rękawa. Dodaj kawałki jabłka, wędzone gruszki i majeranek. Udka piecz w rękawie przez około godzinę w temperaturze 200 stopni.
Przygotuj sos. Gruszki obierz, pokrój w ćwiartki i podsmaż na maśle. Duś kilka minut, następnie dodaj wanilię, szafran, cebul i sok z limonki. Sos możesz zmiksować na mus, lub podać z patelni.
Idealnym dodatkiem do gęsich udek będzie surówka. Jabłko, gruszkę i seler pokrój w zapałki, dodaj posiekane papryczki, olej, sól i ocet jabłkowy. Wszystkie składniki wymieszaj.
Pieczone udka gęsie podawaj z gruszkami i surówką. Smacznego!
Namacerowane udka obsmaż na patelni i włóż je do rękawa. Dodaj kawałki jabłka, wędzone gruszki i majeranek. Udka piecz w rękawie przez około godzinę w temperaturze 200 stopni.
Przygotuj sos. Gruszki obierz, pokrój w ćwiartki i podsmaż na maśle. Duś kilka minut, następnie dodaj wanilię, szafran, cebul i sok z limonki. Sos możesz zmiksować na mus, lub podać z patelni.
Idealnym dodatkiem do gęsich udek będzie surówka. Jabłko, gruszkę i seler pokrój w zapałki, dodaj posiekane papryczki, olej, sól i ocet jabłkowy. Wszystkie składniki wymieszaj.
Pieczone udka gęsie podawaj z gruszkami i surówką. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z gęsiny
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W