Pieczone udka gęsie z majerankiem i gruszkami

Pieczone udka gęsie z majerankiem i gruszkami
Oceń przepis:
117 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z gęsiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Marynata:
  • łyżka skórki z pomarańczy
  • łyżka skórki z limonki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka grubej soli morskiej
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżka octu balsamico
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka pikantnego sosu
Sos z gruszek:
  • 2 twarde gruszki
  • łyżka masła
  • cebula dymka
  • 100 ml soku z limonki
  • szczypta szafranu
  • laska wanilii
Surówka:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce połącz wszystkie składniki marynaty i natrzyj nią udka.
Namacerowane udka obsmaż na patelni i włóż je do rękawa. Dodaj kawałki jabłka, wędzone gruszki i majeranek. Udka piecz w rękawie przez około godzinę w temperaturze 200 stopni.
Przygotuj sos. Gruszki obierz, pokrój w ćwiartki i podsmaż na maśle. Duś kilka minut, następnie dodaj wanilię, szafran, cebul i sok z limonki. Sos możesz zmiksować na mus, lub podać z patelni.
Idealnym dodatkiem do gęsich udek będzie surówka. Jabłko, gruszkę i seler pokrój w zapałki, dodaj posiekane papryczki, olej, sól i ocet jabłkowy. Wszystkie składniki wymieszaj.
Pieczone udka gęsie podawaj z gruszkami i surówką. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA