Kotleciki z płatków owsianych z dorszowymi pulpetami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
Składniki:
- 300 g ugotowanych płatków owsianych
- marchew
- seler
- pietruszka
- szalotka
- sól
- pieprz
- 2 jaja
- masło i olej do smażenia, pół na pół
- sól
- bułka tarta
Pulpety z dorsza:
- 300-400 g filetów z dorsza
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego koperku
- 2 małe szalotki
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- szklanka śmietany 30%
- łyżka chrzanu
- łyżka zimnego masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania kotlecików owsianych. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Warzywa przesmaż na maśle.
Do ugotowanych i kleistych płatków dodaj posiekaną, niepodsmażoną cebulę oraz podsmażone warzywa. Do masy wbij jajka i wymieszaj. Masę dopraw solą i pieprzem.
Z masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z odrobiną masła.
W melakserze zmiksuj kawałki dorsza, pietruszkę, koperek, szalotki. Masę dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Z masy formuj pulpeciki i obtocz je w mące. Pulpeciki gotuj w bulionie warzywnym przez 5 minut.
Do pozostałego bulionu po gotowaniu pulpetów wlej śmietankę. Dodaj chrzan. Sos gotuj do momentu, aż się zredukuje. Na koniec sos zdejmij z ognia i dodaj do niego zimne masło. Kotlety z płatków owsianych podawaj z pulpetami i sosem. Smacznego!
Do ugotowanych i kleistych płatków dodaj posiekaną, niepodsmażoną cebulę oraz podsmażone warzywa. Do masy wbij jajka i wymieszaj. Masę dopraw solą i pieprzem.
Z masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z odrobiną masła.
W melakserze zmiksuj kawałki dorsza, pietruszkę, koperek, szalotki. Masę dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Z masy formuj pulpeciki i obtocz je w mące. Pulpeciki gotuj w bulionie warzywnym przez 5 minut.
Do pozostałego bulionu po gotowaniu pulpetów wlej śmietankę. Dodaj chrzan. Sos gotuj do momentu, aż się zredukuje. Na koniec sos zdejmij z ognia i dodaj do niego zimne masło. Kotlety z płatków owsianych podawaj z pulpetami i sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W