Kotleciki z płatków owsianych z dorszowymi pulpetami

Kotleciki z płatków owsianych z dorszowymi pulpetami
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki

Składniki:

Pulpety z dorsza:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania kotlecików owsianych. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Warzywa przesmaż na maśle.
Do ugotowanych i kleistych płatków dodaj posiekaną, niepodsmażoną cebulę oraz podsmażone warzywa. Do masy wbij jajka i wymieszaj. Masę dopraw solą i pieprzem.
Z masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z odrobiną masła.
W melakserze zmiksuj kawałki dorsza, pietruszkę, koperek, szalotki. Masę dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Z masy formuj pulpeciki i obtocz je w mące. Pulpeciki gotuj w bulionie warzywnym przez 5 minut.
Do pozostałego bulionu po gotowaniu pulpetów wlej śmietankę. Dodaj chrzan. Sos gotuj do momentu, aż się zredukuje. Na koniec sos zdejmij z ognia i dodaj do niego zimne masło. Kotlety z płatków owsianych podawaj z pulpetami i sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA