Pikantne placuszki z owocami morza

Pikantne placuszki z owocami morza
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Placki i placuszki
Ilość osób:
3

Składniki:

Do podania:
  • guacamole
  • płatki chili, do posypania (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąki, proszek do pieczenia, kurkumę, śmietankę kokosową, białko, sos chili, imbir i przyprawy połączyć w misce, aż powstanie gładkie ciasto. Dodać pozostałe składniki, poza olejem, wymieszać. Schłodzić do momentu smażenia.

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać olej na ciężkiej, dużej patelni, nakładać po łyżce masy i smażyć partiami na średnim ogniu. Placuszki mają być zrumienione, ale niedopieczone – około 3 minuty z każdej strony. Przekładać na przygotowaną blachę. Na tym etapie można je zostawić, wstawić do lodówki i wyjąć na chwilę przed pieczeniem, żeby wróciły do temperatury pokojowej. Placuszki dopiekamy przez 10 minut. Podajemy ozdobione guacamole i posypane płatkami chili.

Wskazówki:
Można je również podawać z tajskim sosem chili.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA