Pikantne placuszki z owocami morza
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Placki i placuszki
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- ¾ szklanki mąki ze środkiem spulchniającym
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¾ szklanki śmietanki kokosowej
- 1 białko
- 2 łyżki słodkiego tajskiego sosu chili
- 4 łyżeczki drobno startego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- mielony, czarny pieprz, do smaku
- 300 gramów surowego, pokrojonego mięsa krewetek
- 2 szklanki startych słodkich ziemniaków
- 1 dymka, zielona część, drobno posiekana
- 2 łyżeczki posiekanych listków kolendry
- neutralny smakowo olej do smażenia
Do podania:
- guacamole
- płatki chili, do posypania (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąki, proszek do pieczenia, kurkumę, śmietankę kokosową, białko, sos chili, imbir i przyprawy połączyć w misce, aż powstanie gładkie ciasto. Dodać pozostałe składniki, poza olejem, wymieszać. Schłodzić do momentu smażenia.
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać olej na ciężkiej, dużej patelni, nakładać po łyżce masy i smażyć partiami na średnim ogniu. Placuszki mają być zrumienione, ale niedopieczone – około 3 minuty z każdej strony. Przekładać na przygotowaną blachę. Na tym etapie można je zostawić, wstawić do lodówki i wyjąć na chwilę przed pieczeniem, żeby wróciły do temperatury pokojowej. Placuszki dopiekamy przez 10 minut. Podajemy ozdobione guacamole i posypane płatkami chili.
Wskazówki:
Można je również podawać z tajskim sosem chili.
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać olej na ciężkiej, dużej patelni, nakładać po łyżce masy i smażyć partiami na średnim ogniu. Placuszki mają być zrumienione, ale niedopieczone – około 3 minuty z każdej strony. Przekładać na przygotowaną blachę. Na tym etapie można je zostawić, wstawić do lodówki i wyjąć na chwilę przed pieczeniem, żeby wróciły do temperatury pokojowej. Placuszki dopiekamy przez 10 minut. Podajemy ozdobione guacamole i posypane płatkami chili.
Wskazówki:
Można je również podawać z tajskim sosem chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W