Małże gotowane w winie
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg małży
- 75 ml wytrawnego
- białego wina
- 1 liść laurowy
- 1 posiekana szalotka
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 3 ziarna pieprzu
- 1 łyżka masła
- garść świeżej
- posiekanej pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przejrzyj małże. Wyrzuć te, które są otwarte. Wymyj pozostałe, usuń wąsy. Do dużego garnka wrzuć liść laurowy, szalotkę, czosnek, pieprz i wlej wino. Zagotuj. Dodaj małże. Gotuj pod przykryciem, aż się otworzą, czyli około 5 min. Przełóż małże na duży półmisek. Odłóż te, które się nie otworzyły. W wywarze rozpuść masło i dodaj pietruszkę. Takim dressingiem polej małże.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W