Małże gotowane w winie

Małże gotowane w winie
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kg małży
  • 75 ml wytrawnego
  • białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • garść świeżej
  • posiekanej pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przejrzyj małże. Wyrzuć te, które są otwarte. Wymyj pozostałe, usuń wąsy. Do dużego garnka wrzuć liść laurowy, szalotkę, czosnek, pieprz i wlej wino. Zagotuj. Dodaj małże. Gotuj pod przykryciem, aż się otworzą, czyli około 5 min. Przełóż małże na duży półmisek. Odłóż te, które się nie otworzyły. W wywarze rozpuść masło i dodaj pietruszkę. Takim dressingiem polej małże.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA