Małże św. Jakuba
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
- Jak Piotr przykazał (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 5 małży dla 1 osoby
- sól
- 1-2 ząbki czosnku
- imbir
- kurkuma
- 50-60 ml mleka kokosowego
- 50-60 ml śmietany 36%
- trawa cytrynowa
- chilli
- sos rybny
- olej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyte mięso z małży marynować w niewielkiej ilości soli, czosnku, imbiru i kurkumy. Sos (ważne by robić go oddzielnie): pół na pół mleko kokosowe i śmietana 36%, dodać trochę trawy cytrynowej, czosnku, imbiru, chilli i sosu rybnego. Podgrzać na małym ogniu aż sos się odpowiednio zagęści. Małże smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, po 2 minuty z każdej strony. Wylać sos na talerz. Ułożyć małże.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W