Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indonezyjska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Panierka:
- 1 filiżanka mąki z brązowego ryżu
- pół filiżanki drobnej polenty
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 filiżanka mleka sojowego, owsianego albo migdałowego
- 2 łyżki musztardy dijońskiej
- 2-4 łyżki oliwy albo oleju z otrębów ryżowych
- 1 bloczek tempeh pokrojony w trójkąty
Frytki:
- 1 mały słodki ziemniak
- pół łyżeczki curry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy albo oleju z otrębów ryżowych
Dressing:
- pół filiżanki soku z cytryny
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżeczką soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać sypkie składniki panierki. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z musztardą. Kawałki tempeh zanurzyć w suchej panierce, potem w mleku, a następnie znów w suchej mieszance. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
Wymieszać curry, tymianek, oliwę i sól. Obtoczyć w nich ziemniak pokrojony na kształt frytek. Zgrillować go na złocisty kolor.
Składniki dressingu wymieszać i doprawić do smaku.
Podawać tempeh z frytkami i sosem.
Wymieszać curry, tymianek, oliwę i sól. Obtoczyć w nich ziemniak pokrojony na kształt frytek. Zgrillować go na złocisty kolor.
Składniki dressingu wymieszać i doprawić do smaku.
Podawać tempeh z frytkami i sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W