Wiosenne inspiracje - Soczewica w pomidorach
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wiosenne inspiracje
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 200 g zielonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów całych bez skórki w soku pomidorowym
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- tymianek (może być suszony)
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę i parykę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju, posolić i dusić z niewielką ilością wody na małym ogniu ok.15 min, aż warzywa zmiękną. Opłukaną soczewicę dodać do cebuli i papryki, dolać ok. 2 szklanek wody, nastepnie dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dalej dusić potrawę. Po upływie 30 min soczewica powinna wchłonąć wodę i wtedy należy dodać ostatni składnik, czyli pomidory z puszki. Całość doprawić tymiankiem i pieprzem. Następnie dalej dusić potrawę, ok. 1 godz. W trakcie duszenia należy sprawdzać kilka razy czy nie trzeba uzupełnić wody.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W