Mus z czerwonej papryki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 opieczone czerwone papryki
- bez skórki i pestek
- drobno pokrojone
- 250 ml bulionu z warzyw lub z kury
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- szczypta piment d’Espelette lub pieprzu kajeńskiego do smaku
- 4 łyżeczki żelatyny
- sok z cytryny do smaku
- 250 ml gęstej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć cebulę z czosnkiem do miękkości. Dodać paprykę, 150 ml bulionu i przecier pomidorowy. Posolić, popieprzyć i gotować na wolnym ogniu, aż papryka zmięknie, a płyn wyparuje. Zmiksować ręcznym blenderem i przelać do metalowej lub szklanej miski. Rozmieszać żelatynę w reszcie bulionu, w rondelku, i podgrzewać do rozpuszczenia. Dobrze zmieszać z piure. Postawić masę na lodzie i studzić do chwili, w której zacznie tężeć. Sprawdzić smak, dodać w razie potrzeby soku z cytryny (masa musi być mocno doprawiona, gdyż śmietana wyraźnie złagodzi smak). Ubić śmietanę i delikatnie ją wmieszać. Wlać masę do formy, zakryć i schłodzić do podania, przez minimum 4 godz. Doskonałym dodatkiem jest sałatka z chrupkiego kalafiora.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W