Mus z czerwonej papryki

Mus z czerwonej papryki
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć cebulę z czosnkiem do miękkości. Dodać paprykę, 150 ml bulionu i przecier pomidorowy. Posolić, popieprzyć i gotować na wolnym ogniu, aż papryka zmięknie, a płyn wyparuje. Zmiksować ręcznym blenderem i przelać do metalowej lub szklanej miski. Rozmieszać żelatynę w reszcie bulionu, w rondelku, i podgrzewać do rozpuszczenia. Dobrze zmieszać z piure. Postawić masę na lodzie i studzić do chwili, w której zacznie tężeć. Sprawdzić smak, dodać w razie potrzeby soku z cytryny (masa musi być mocno doprawiona, gdyż śmietana wyraźnie złagodzi smak). Ubić śmietanę i delikatnie ją wmieszać. Wlać masę do formy, zakryć i schłodzić do podania, przez minimum 4 godz. Doskonałym dodatkiem jest sałatka z chrupkiego kalafiora.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA