Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)

Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Banany obierz ze skórki i pokrój na średnie kawałki. Wyciśnij sok z pomarańczy. Rodzynki obierz z ogonków. Na patelni roztop masło i usmaż banany, aż się zrumienią. Dodaj rodzynki, brązowy cukier i sok z pomarańczy. Gdy zacznie wrzeć dolej esencję rumową. Podgrzewaj na małym ogniu, jeszcze chwilę. Odlej cały sos z patelni do miseczki. Odcedź farsz, a resztę sosu podgrzewaj na patelni. Kiedy naleśniki będą już przygotowane dolej rum. Naleśniki napełnij farszem. Zawiń u góry formując sakwę. Zepnij szczyt naleśnika wykałaczką, a następnie końce wykałaczki zabezpiecz rodzynkami. Przed podaniem naleśników, sos z patelni podgrzej, podpal dodany rum. Polej przygotowane sakwy naleśnikowe. Podawaj płonące.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA