Ziemniaki gratin dauphinois
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 250 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 100 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
- masło
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Śmietankę i mleko przelewamy do rondelka i wraz z pokrojonym w plastry czosnkiem podgrzewamy i odstawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy na mandolinie lub nożem na cienkie plastry ok. 3 mm.
Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej warstwę ziemniaków na zakładkę. Przyprawiamy solą, odrobina pieprzu, świeżo tartą gałką muszkatołową i polewamy porcją mleka ze śmietanką. Układamy na tym kolejną warstwę ziemniaków, doprawiamy i polewamy mleczno-śmietanową zalewą. Robimy tak do momentu zużycia wszystkich składników.
Piekarnik nagrzewamy do 200-220 stopni C, wstawiamy do niego formę z ziemniakami i pieczemy do czasu, aż ziemniaki zmiękną i ładnie się zarumienią. Podajemy gorące lub po wystudzeniu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź