Tumbet
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 duże ziemniaki
- 1 spora cukinia
- 2 czerwone papryki, podłużne
- ok. 500 g pomidorów z puszki (zmiksowanych)
- sól
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażany, ziemniaki, paprykę i cukinię kroimy w plastry grubości ok. 6-7 mm. W szerokim rondlu z wysokim rantem rozgrzewamy sporą porcję oliwy, by wrzucane do niej warzywa mogły swobodnie pływać. Smażymy ziemniaki, aż będą miękkie, ale niekoniecznie rumiane. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.
Na tej samej oliwie smażymy cukinię na rumiano, a później bakłażany i osobno paprykę. Przed nałożeniem kolejnej porcji warzyw można uzupełnić oliwę.
Dno naczynia do zapiekania smarujemy 2 łyżkami zmiksowanych pomidorów. Układamy warstwę z ziemniaków i doprawiamy solą, następnie układamy bakłażan, znów lekko doprawiamy, cukinię i paprykę. Całość oblewamy pozostałą pulpą z pomidorów i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 30-40 minut, aż całość ładnie się zapiecze. Podajemy na ciepło lub zimno, jako osobne danie lub dodatek do dań.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź