Pollo al chilindron
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 100 g jamon iberico
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- listek laurowy
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
- 3 pomidory
- ½ szklanki białego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- oliwa
- sól
- pieprz
Do podania:
- ryż
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzewamy sporą porcję oliwy w szerokim rondlu. Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na rumiano na oliwie.
Cebulę kroimy w cienkie piórka, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski grubości ok. 5mm, czosnek kroimy w plasterki. Z rondla wyjmujemy zarumienionego kurczaka i wrzucamy do cebulę, czosnek, paprykę i listki laurowe.
Pomidory kroimy w mniejsze kawałki i pozbywamy się twardych, zielonych części. Miksujemy blenderem. Możemy użyć pomidorów z puszki. Warzywa przyprawiamy mieloną papryką i jak już warzywa lekko zmiękną dolewamy do nich pulpę z pomidorów.
Do gotujących się warzyw wrzucamy kurczaka. Mieszamy całość delikatnie, dolewamy wino, odparowujemy na dużym ogniu. Następnie kroimy drobniej szynkę i dorzucamy ją do kurczaka. Podlewamy bulionem, zmniejszamy gaz i pod przykryciem gotujemy, aż kawałki kurczaka będą miękkie i dogotowane w środku. Najlepiej będzie smakować z ryżem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź